Wat is coaching? Een introductie

Wat is Coaching? Een Introductie

Coaching is sturen zonder de baas te spelen. De Coach ondersteunt een individu of groep om resultaten te bereiken en zich te ontwikkelen. Door de systematische en intensieve persoonlijke begeleiding krijgen mensen inzicht dat zij zelf sturend kunnen zijn. De persoonlijke effectiviteit in het (werk)leven neemt toe en men ervaart succes en plezier.

Er zijn veel verschillende vormen van Coaching. Over het algemeen is de aanpak is te verdelen in twee fasen. De eerste fase is de analysefase van Coaching: in gesprekken met Coach zicht krijgen op eigen sterktes, gedragspatronen en overtuigingen. De tweede fase is de Procesfase van Coaching: ontwikkeling in gedrag en handelen op basis van verkregen inzicht en nieuwe overtuigingen..

Door middel van Coaching kunt u:
• contact maken met uw passie of die van uw team;
• bewuster keuzes maken;
• inzicht krijgen in belangrijke persoonlijke of team belemmeringen;
• gaan werken aan persoonlijke uitdagingen of die van het team;
• een actieplan opstellen om wensen te realiseren;
• werken aan grotere communicatieve vaardigheden;

Wat is het verschil tussen training en coaching?

Bij training krijg je meer directieve gedragsinstructies; coaching laat de cliënt zelf ontdekken wat het beste is. Bovendien is training vaak meer op gedrag en vaardigheden en Coaching meer op mentaliteit gericht. De Coach richt zich op herkennen, erkennen, ontwikkelen en begeleiden. Stimuleren in ontwikkeling zonder een afhankelijkheid te creëren.

Is een Coach een Consultant?

Een Coach is geen consultant. Een Coach geeft niet een 10 stappenplan van hoe jij je leven optimaal en succesvol leeft. Een coach vraagt je de vragen die je helpen het antwoord te vinden op je grootste vragen. In het proces dat gezamenlijk wordt doorlopen, geeft een Coach mogelijk suggesties die je helpen om de oplossingen in jouw proces te vinden.

In het Coachingproces kun je gezamenlijk met je Coach constateren dat bepaalde vaardigheden verder getraind of aangeleerd moeten worden om je proces positief te beïnvloeden. Hier zal in aparte sessies aandacht worden gegeven. Afhankelijk van de expertise van de Coach zal hiervoor hulp van buitenaf worden ingeschakeld.

Is een Coach een Therapeut?

Een Coach is geen therapeut. Een Coach gaat niet graven in het verleden van een persoon of in de persoonlijke problematiek. Een Coach is geïnteresseerd en gefocust op het behalen van resultaten. Hij of zij helpt nieuwe manieren vinden en ontwikkelen om meer effectief te zijn en ervoor te zorgen dat men met minder inspanning en stress (balans) makkelijker bereikt wat men wil.

Doel van Coaching is om mensen te leren hun kernkwaliteiten en natuurlijke vaardigheden en talenten optimaal te benutten. Uitgangspunt daarbij is dat iedereen alle talenten in zich heeft, maar er vaak onvoldoende gebruik van maakt. Hierdoor is men minder effectief of gelukkig. Een Coach zorgt ervoor dat een persoon zijn/haar krachten optimaal benut en fungeert als een klankbord en katalysator, waardoor mensen groeien en met meer voldoening en plezier in balans kunnen leven.

Verschillende werkvormen bij Coaching

Coaching vindt plaats in allerlei vormen. Grofweg is Coaching te verdelen in drie werkvormen: van een live ontmoeting tot het uitwisselen via e-coaching. Elke vorm heeft zijn eigen effect en voor- en nadelen. Het is aan de persoon die wordt gecoacht en de Coach om een vorm te kiezen of af te wisselen in vormen om het Coachproces zo effectief mogelijk te maken.

Live Coaching ofwel in de ‘oervorm’

De meest traditionele werkvorm ofwel oervorm bij Coaching is het elkaar live ontmoeten. In deze vorm is de communicatie het rijkst; verbaal en non-verbaal. Op basis van het werkelijk contact maken, vindt de uitwisseling makkelijk plaats en zijn er meerdere aangrijpingspunten aanwezig. De omgeving waarin men elkaar kan zeker bijdragen aan het effect van Coaching. Een prikkelarme omgeving helpt mensen loskomen van de druk van alledag en zich concentreren op zichzelf of het team. Natuurlijke omgeving en ontspanning inspireren mensen bijna als vanzelf.

Telefonische Coaching

Bij telefonisch contact is de communicatie puur het gesproken woord. Een telefonische sessie op een afgesproken tijdstip levert volledige focus op mits men zich niet laat storen. Multitasking beïnvloedt direct de kwaliteit van de Coaching en staat het maken van een plan in de weg. Telefonisch sparren is ook een vorm van Coaching. De Coaching is dan meer spiegelend en adviserend. Bijvoorbeeld: vlak voor een belangrijke gebeurtenis nog even uitwisselen met je Coach ter voorbereiding, draagt bij aan een goede prestatie. Of bijvoorbeeld onderweg naar huis de dag gezamenlijk evalueren met je Coach reflecteert rijker.

e-Coaching

e-Coaching is een effectieve en goedkope manier om gerichte Coachvragen te beantwoorden. Dit kan via mailuitwisseling, chat of een Internet-applicatie. De gecoachte wordt bij e-coaching gedwongen zijn gedachten en gevoel helder weer te geven. Ten opzichte van een live-Coachsessie is de focus bij e-Coaching smaller. Je kan elkaar niet zien, horen, ruiken, voelen, dus er zijn minder aangrijpingspunten voor Coaching. De focus gaat al snel naar de inhoud. e-coaching is ook een hulpmiddel om effectieve en gestructureerde (na-)zorg te verlenen bij een coachtraject. Door een gespreksverslag uit te wisselen, een plan te overleggen en de scores daarvan zichtbaar te hebben, kan het proces levend blijven doordat meerdere partijen het traject volgen. Net zoals bij telefonische Coaching is bij e-Coaching sparren mogelijk: feedback op een (Powerpoint -) presentatie of andere documenten van je Coach.

De Positieve Effecten van Coaching

Diverse gecoachte personen en teams hebben aangegeven dat Coaching een directe positieve impact heeft gehad op de invulling en voldoening in hun werk en carrière. Ook was de invloed op hun eigen vitaliteit en ontwikkelingen in hun prive leven duidelijk merkbaar.

Coaching heeft hen geholpen bij:
• Het maken van de juiste keuzes en het nemen van de juiste acties om doelen te bereiken.
• Meer zelfvertrouwen te krijgen.
• Meer tevredenheid in hun werk en prive leven.
• Verhogen van de eigen effectiviteit en bijdrage in een team en binnen de organisatie.
• Het nemen van een grotere eigen verantwoordelijkheid voor acties.
• Met minder inspanning bereiken van succes.
• Het verbeteren van de samenwerking met anderen (baas, collega’s, familie en vrienden).
• Verbeteren van de eigen communicatie vaardigheden.

Bronvermelding: www.abc-van-coaching.nl (inmiddels offline).


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Martine schreef:

    Een duidelijk & helder verhaal! Toch kan ik me voorstellen, dat er in je coachingspraktijk ook soms een beroep wordt gedaan op de rol van therapeut en/of trainer. Neem je die dan bewust op je of probeer je juist puur coach te blijven? Een voorbeeld: iemand heeft vroeger honger geleden en daardoor nu geen rem op zijn/haar eetlust (ik verzin maar even ter plekke iets). Nu heeft hij of zij jou in de arm genomen in de strijd tegen obesitas. Dan kan het toch handig/nuttig zijn om terwijl je aan de doelen werkt (5 kilo minder, 10 kilo minder) te praten over het verleden? Of wil je daar als coach niet te diep op in gaan? Ben benieuwd hoe jij hierover denkt! Groetjes van Martine

  • Beste Martine,

    Dat is een goede en heel terechte vraag.

    De focus van coaching is meer gericht op de toekomst.
    Maar inderdaad moet je soms terug gaan naar het verleden om te achterhalen waar blokkades vandaag komen en hoe een gedrag is ontstaan.
    Uiteindelijk zit onder elk gedrag een emotie en onder die emotie zit meestal een overtuiging (zie het artikel op deze blog, genaamd ‘Kies je overtuigingen’).
    Overtuigingen komen vaak uit het verleden en dus is het interessant om te zien waar ze precies vandaan komen en hoe ze zijn ontstaan. Maar het is niet altijd noodzakelijk.

    Therapie is meer gericht op het terugbrengen naar het normale niveau en therapie wordt daarom vaak ingezet bij trauma’s, langdurige depressies en zogenaamde geestelijke afwijkingen.
    Coaching is bedoeld voor hele normale en ook succesvolle mensen die kwaliteit van het leven nog beter willen maken.
    Mensen zoals jij en ik die merken dat ze met een extra stapje nodig hebben om een doel te bereiken en gelukkiger en succesvoller te worden.

    Trainen, dat wil zeggen vanuit eigen expertise kennis en vaardigheden overdragen, doe ik eigenlijk alleen op aanvraag. Dit omdat ik er van uitga dat niet ik, maar de cliënt de expert is van zijn of haar leven. Wat voor mij goed werkt, hoeft voor de ander niet te werken.
    Dus het is belangrijker om samen te bekijken welke vaardigheden de cliënt nodig heeft en wat voor bronnen hij of zij al heeft om te gebruiken.

    Het uitgangspunt is die vragen te stellen waardoor je zelf met de juiste oplossing komt en gebruik kan maken van de kennis en kracht die je al in je hebt. De meeste mensen weten en kunnen meer dan ze denken!

    Ik hoop dat ik zo je vragen heb beantwoord, zo niet, dan hoor ik het graag…

    Met vriendelijke groeten,
    Frank

  • Hallo Frank,

    Als een psycholoog zich bezighoudt met het leren verwerken van het verleden en een coach zich bezighoudt met de voorbereiding van de toekomst, welke beroepsgroep houdt zich dan bezig met het je ‘bekwamen’ in het leven in het nu? :)

    Volgens mij houden zowel de coach als de psycholoog zich ook allebei bezig met het nu, klopt dat? Maar ieder vanuit zijn eigen discipline!

  • Beste M,

    Goede vraag:)

    Het vakgebied van een coach en een psycholoog overlappen elkaar, want het gaat allemaal om menselijke groei.
    In mijn ervaring zit er een duidelijke grens (bij trauma’s, stoornissen, verslavingen, depressies – allemaal het vakgebied van een psycholoog),
    maar als het gaat om leven in het nu, dan zou ik zeggen dat beiden hiermee werken.
    Verleden en toekomst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden voor de meeste mensen
    en zowel coaches als psychologen werken met verleden en toekomst.

    Persoonlijk coach ik daarbij altijd uiteindelijk op leven in het nu:

    Yesterday is history
    Tomorrow’s a mystery.
    Life is a gift:
    That’s why they call today the present :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • Dankjewel!

  • Anoniem schreef:

    Er is een groep coaches die ook hypnose gebruiken en daarbij bepaalde meditatie technieken toepassen. Hoort dit nog bij coaching is het een beetje out of the box? Ga je namelijk iemand met energie voeden dan heeft het niets met coaching te maken lijkt mij ik heb dit als ongewenst ervaren en ook onaangekondigd.

  • Beste Anoniem,

    Als een bepaalde aanpak je niet aanspreekt, dan is het altijd goed om dat te zeggen. Jij weet het beste wat voor methode bij je past. Er zijn heel veel methodes om te coachen en hypnose of meditatie kan ingezet worden als techniek. Puur coaching is het waarschijnlijk niet (dus inderdaad ‘out of the box’), maar voor sommige mensen kan het zeker hulpzaam zijn. Er zijn zoveel manieren om iemand te helpen bij zijn/haar persoonlijke ontwikkeling, maar de voorwaarde is altijd dat je er zelf achterstaat. Jij bent immers de expert van je eigen leven en weet wat bij je past en wat niet :)

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • Anoniem schreef:

    Ik zal je het ook netjes uitleggen wat er verkeerd aan is.
    Die mensen voeden je met hun persoonlijke energie waardoor jij aan hun gaat denken en bij ze terug komt… dat is echt fout.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >